* home      

* overzicht           gestolen kunst

 * aanmelding

 * terug gevonden

 * preventie

 * contact

 * links

KIJKDAG RECHERCHE

Laatste update website

10-07-2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   

 

gestolen kunst

Beeld ’De Jeruzalemvaarders’ duikt op tussen oud ijzer

NHD : Gepubliceerd op 01 februari 2007, 19:35
Laatst bijgewerkt op 01 februari 2007, 19:38

Foto: Joop Boek Alkmaar - 

Het bronzen beeld ’De Jeruzalemvaarders’ uit Schoorl is donderdagmiddag teruggevonden bij een oud ijzerhandelaar in Alkmaar. De sculptuur die in september vorig jaar werd gestolen, is fors toegetakeld.

Het beeldhouwwerk, een creatie van Ellen J. de Groot uit Bergen, is op uiterst bruut kapotgeslagen. Alle kopjes zijn op grove wijze van de rompen geslagen en het geheel is in twee delen gebroken. De palmtakken zijn spoorloos.

Kunstenares De Groot is ontdaan. ,,Aan de ene kant ben je heel blij dat het terecht is maar je krijgt een heel naar gevoel als je dan ziet hoe respectloos hiermee omgegaan is. Daar kan ik met mijn verstand niet bij. De pennen zijn gewoon van de sokkel gerukt en de koppen zijn er afgemept. Bij die handelaar was het gewoon in een bak geflikkerd. Pas op aanwijzing van de politie gingen ze verder zoeken en toen doken alle kopjes op. Ik vind het vreselijk dat je kunstwerk op zo’n manier behandeld wordt.’’

’De Jeruzalemvaarders’, in februari ’86 onthuld, werd gemaakt ter nagedachtenis van Jan van Scorel en is eigendom van de gemeente Bergen. Volgens de politie vertegenwoordigt het een waarde van 22.000 euro.

Alles wijst erop dat het beeld is ontvreemd door de gevreesde bronsdieven die uit puur winstbejag stad en land afstruinen op zoek naar brons vanwege de hoge bronsprijs. Door stom toeval kwam de kunstenares donderdag op het spoor van dit brons. ,,Iemand van de Kerkenraad was ingeseind door een ambtenaar van de gemeente die even bij de oud ijzerhandel moest zijn en het beeld direct herkende. Toen ben ik er meteen heengereden en heb de politie gebeld.’’ Volgens de betrokken handelaar werd het gestolen metaal ’door keurige mensen’ afgeleverd met de mededeling dat het ’al een tijdlang ergens in een schuurtje stond’. De handelaar in kwestie zei ’niets te hebben herkend’. Daar gelooft de gedupeerde kunstenares ’geen barst van’.

De politie die het beeld in beslag nam, probeert volgens woordvoerder Menno Hartenberg nu te achterhalen wie het beeld heeft afgeleverd. ,,Dat gaan we zeker onderzoeken.’’

Kunstenares Lida Dijkstra uit Ursem, initiatiefneemster van de website, www.gestolenkunst.nl, waarop het beeld als vermist stond opgegeven, is verheugd.